Grapefruity mają całe mnóstwo dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Mają dużo witamin i wzmacniają naszą odporność.
Nie są na czele najbardziej lubianych owoców. Przez ich gorzki smak, wolimy sięgać po pomarańcze czy inne cytrusy. Wielka szkoda. Bo za goryczką grapefruitowego smaku kryje się bogactwo witamin i wielu innych składników, które mają niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Jakie to właściwości? Grapefruity są bogatym źródłem witamin C i beta-karotenu, dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu. Wielu twierdzi, że są wręcz witaminową bombą. Mają zbawienny wpływ na serce, obniżając poziom cholesterolu i regulując ciśnienie. Skutecznie przeciwdziałają miażdżycy.
Zawsze przy nich powinni się zatrzymać ci, którzy walczą z nadwagą. To owoc niskokaloryczny, wspomaga przemianę materii, doskonale nadaje się w trakcie korzystania z rozmaitych diet.
Mają też najwięcej likopenu i karotenoidów – silnych przeciwutleniaczy, które chronią przed miażdżycą, nowotworami i przedłużają młodość. Osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu, powinny jeść grejpfruty z błonkami, gdyż obfitują one w obniżający go błonnik.